субота, 3. новембар 2012.

Virus konjske kuge

Uzročnik: Orbivirus, iz familije Reoviridae



Takozvana, ''afrička kuga konja'' je akutno (a, povremeno i subaktuno) oboljenje konja koje se manifestuje nakupljanjem serozne tečnosti u šupljinama organizma, kao i otocima tkiva i pluća.
Bolest je karakteristična za predeo Južne Afrike.
Virus je izolovan iz krvi klinički zdravih uličnih pasa, u kojima može perzistirati, a glavni prenosioci su insekti-Culicoides. Mortalitet zavisi od virulencije virusa i može dosegnuti čak 90%.
Akutna respiratorna forma se karakteriše relativno kratkim vremenom inkubacije, svega 3-5 dana, i prate je edem pluća, i nakupljanje tečnosti u perikardu. Prateći simptom je i temperatura od 40-40.5 stepeni, u trajanju od 2 dana,nakon toga sledi dispnoja, kašalj i karakteristična dilatacija nozdrva. Preživljavanje je retko i životinja uginjava usled anoksije.
Na obdukciji se zapažaju edematozna pluća, sa prisutnim eksudatom u dušniku i bronhijama. Mogu se uočiti i petehijalna krvarenja i povećano prisustvo tečnosti u perikardu. Može se zapaziti i penušavi iscedak iz nozdrva. Plućna forma se obično javlja kod pasa.
Srčana forma bolesti je subakutnog toka, sa inkubacionim periodom u trajanju 1-2 nedelje.Patognomoničan znak su otoci zastupljeni na kapcima, tkivu lica, i grudnom košu. Javlja se žuti, želatinozni infiltrat u potkožnom tkivu. Javlja se i hydropericardium, myocarditis i gastritis haemorrhagica.Smrt nastupa u toku prve nedelje, a mortalitet je oko 50%.
Izolacija virusa se vrši ubrizgavanjem miševima intracerebralno, gde se uočava neuromišićna paraliza, kao i ubrizgavanjem u žumancetnu kesu kokošijeg embriona.
Kada se bolest prvi put pojavi u nekom području, inficirane životinje je potrebno smesta ukloniti (eutanazija), a neinficiranim aplikovati polivalentnu vakcinu i poštedeti ih fizičkog rada u periodu od 2-2.5 nedelje. Preboljevanjem, životinja stiče imunitet prema onom tipu virusa koji je izazvao oboljenje, ali ne i prema ostalim tipovima(ima ih 9).
Prevencija bolesti se izvodi uništavanjem prenosioca (Culicoides).


Нема коментара:

Постави коментар