уторак, 6. новембар 2012.

Crveni vetar svinja

Izgled pod mikroskopom.
Crveni vetar je akutno, infektivno oboljenje, koje se najčešće javlja kod svinja, izazvano sa Erysipelothrix rhusiopathiae. Inače, ova Gram+ štapićasta bakterija može izazvati oboljenje i kod drugih vrsta životinja. Vrlo je bitno napraviti razliku izmedju crvenog vetra kod ljudi, erizipeloid-a, od crvenog vetra kod svinja, erisipelas-a. Naime, humani crveni vetar je izazvan drugom vrstom bakterija.
Kritična grupa su svinje uzrasta do godinu dana. Sama bolest se može prenositi sa obolelih na zdrave životinje, potom, putem sekreta, ekskreta, hrane-vode, i putem kontaminiranog tla.
Klinička slika podrazumeva dominaciju hipertermije koja varira (raste do 42°C, zadržava se na toj visini odredjen vremenski period, a potom naglo pada neposredno pred uginuće). Eritrem(pegasto crvenilo kože) je zastupljeno najčešće na grudima, butinama, ušima i vratu. Može se javiti artritis(ukoliko oboljenje dobije hroničan tok), zatvor, povraćanje, otežano disanje, ''zanošenje'' i nesiguran hod, vokalizacija (skičanje), potom jedan period ''umirenosti'' životinje usled umora i najčešće-iznenadna smrt.
Inače, sama bakterija je jako otporna i može mesecima da preživi u leševima, vodi, zemljištu, stajskom djubrivu. Izuzetno otporna prema sušenju i konzerviranju.
Profilaksa bolesti se vrši vakcinacijom (adsorbat). Mogu se koristiti i atenuisane žive vakcine, ali su u velikom broju zemalja uveliko zabranjene.
Krmače treba vakcinisati 2x počev od 12 nedelje starosti, pa sve do prvog parenja kada treba aplikovati treću dozu. Takodje, i veprove treba vakcinisati 2x, počev od 12 nedelje starosti, a potom davati buster svakih 6. meseci.
Terapija:
Do sada je slabo poznata rezistencija Erysipelothrix-a na antibiotike. Lek izbora je penicilin, i uglavnom se primenjuje parenteralno. Može se davati i eritromicin, i to čak i peroralno, pod uslovom da životinja normalno pije vodu i uzima hranu. Sulfonamidi i oralni tetraciklini nisu efikasni u terapiji.
Najčešće je potrebno 2x aplikovati penicilin u toku 24 h. Nakon toga, dovoljno je terapiju nastaviti davanjem penicilina jednom dnevno, u toku sledeća 3-4 dana. U slučaju oboljevanja velikog broja svinja, može se pristupiti peroralnom davanju amoksicilina ili penicilina V.

Нема коментара:

Постави коментар