субота, 3. новембар 2012.

Riba-Leptir ''Butterfly Fish''

 Riba-leptir jeste vrsta morske ribe, zastupljene najviše oko koralnih grebenova, koja je karakteristična zbog šarenolikosti svog tela. Najčešće je dužine nekih 10cm, ali od preko stotinak vrsta postoje i one koje mogu dostići čak i duplo više. Životni vek u divljini im prosečno iznosi 7 godina, dok u akvarijumu pod posebnim uslovima mogu doživeti i 10. godina starosti. Po izgledu podsećaju na ''andjeoske ribe'', ali se od njih razlikuju prevashodno, po veličini (andjeoske ribe su krupnije), zatim po tamnim mrljama rasporedjenim po telu, tamnim senkama oko očiju, i znatno jače istaknutim usnama.
Ribe leptiri se hrane isključivo danju, dok je noć predvidjena za odmaranje u koralima.
Vrste koje su uglavnom znatno manje, mogu se videti u grupama. Sa druge strane, veći primerci riba-leptira su uglavnom usamljeni, ili eventualno ostaju sa svojim partnerima za parenje do kraja života. Ovim ribama najveću pretnju predstavljaju morski predatori-ajkule, mada ih i jegulje prate u stopu. Medjutim, zbog svog malog tela i prilagodljivosti koralnim bojama, ribe-leptiri uspevaju da se uvuku u pukotine i izbegnu sigurnu smrt.
Njihovo telo je spljoštenog oblika, sa perajima koja su u obliku gotovo savršenog luka. Većina ih je tamnije boje, sa mnoštvom svetlijih tačkica i pruga. Kreću se se uz pomoć stalnih ''udara'' svojih grudnih peraja, istovremeno koristeći rep kao ''kormilo''. Sposobne su za brze i oštre pokrete, koji im pomažu da izbegnu predatore. Hrane se uglavnom koralnim polipima, algama i planktonom.

Jedna zanimljivost vezana za ribe-leptire: Noću se sakrivaju u tamnim pukotinama, i tada njihove prelepe šare i oznake počinju da blede, u cilju uklapanja sa bojom grebena u pozadini.


Нема коментара:

Постави коментар