четвртак, 15. новембар 2012.

Greyface Dartmoor sheep - Sivolika Dartmur ovca

Ovo je jedna od rasa ovaca koje su kod nas, u Srbiji, gotovo potpuna nepoznanica. Rasa je uglavnom zastupljena na severu Ujedinjenog Kraljevstva, odakle vodi i poreklo. Pored ove sivolike, za ovaj predeo Britanije karakteristične su i ''belolika'' i ''crnolika'' dartmur ovca. U današnje vreme se uglavnom gaji radi svoje izrazito dugačke dlake koja se koristi za izradu visokokvalitetnih tepiha i odevnih predmeta. Samo runo je teško prosečno oko 8 kg, dok kod odraslih ovnova i znatno više.
Karakteristično za ovu rasu jeste upravo to ogromno runo i sam izgled ovce čije je telo, kratke noge, čak i glava kompletno pokriveno vunom. Telesnu gradju karakterišu snažan, mišićav vrat, široka pleća, kratke i jake noge. Izrazito su miroljubive, pitome i poprilično nezahtevne za odgajanje. Karakteriše ih još i visoka plodnost, činjenica da bez problema mogu da izvedu veći broj jaganjaca i da je procenat blizanačkih trudnoća poprilično jak. Od svih rasa, ovo je ubedljivo rasa koja daje najviše vune, praktično odličnog kvaliteta. Karakteriše ih i dobro razvijena muskulatura tela, zbog čega su se nekada gajile isključivo za ishranu.
Ove ovce su jako prijateljski naklonjene, i prema vlasnicima i prema drugim ovcama. Odlične su majke i odbacivanja jagnjadi su izuzetno retka. Šišaju se krajem maja i početkom juna, imaju kvalitetno mleko i troše malu količinu hrane.










Osnovana je i
    '' Dartmoor Sheep Breeders Association ''

i o njoj možete naći više na ovom linku:
http://www.greyface-dartmoor.org.uk/

Нема коментара:

Постави коментар