субота, 22. децембар 2012.

Chow Chow - lenji lepotan i čuvar kraljevskih manira

U poslednje vreme, sve češće se u parkovima srećem sa porodicama koje su baš ovog ''čupavca'' odabrale za kućnog ljubimca. Izgleda da nam se smeši ekspanzija ove divne vrste širom Srbije.
Plavičasti jezik-karakteristika vrste
Ovo je jedan veliki pas, poreklom iz Kine, ponositog stasa, prkosnih i uverljivih očiju duboko usadjenih i tamno-prodornih. Poseduje jaku, veliku glavu i visoko usadjen rep, kao i karakterističan stav u prostoru. Bogato krzno je obično crvenkaste, crne, krem boje, i u izuzetno retkim slučajevima-bele boje.
Ovo je pas koji želi, može i mora da bude zvezda porodice. Njegovu socijalizaciju treba započeti u što mladjem periodu, a posebno njegovo upoznavanje sa drugim ljubimcima, ukoliko ih posedujete, iz prostog razloga što zna biti neprijateljski nastrojen, a pogotovo prema mačkama.
Ovo je takodje i pas kome treba čvrsta ruka. U samoj njegovoj prirodi je dominantna crta, pa prema tome ona će zahtevati i dominantnog vlasnika. Još kao štencu, treba mu nametnuti autoritet i polako ga uvoditi u dresuru. Chow Chow je sklon pravljenju problema, čim oseti da je njegov vlasnik nedovoljno autoritativan, nedovoljno smiren, i sklon popuštanju. Prosto, Chow Chow je ''alfa mužjak'', prema tome, njegov vlasnik mora biti još veći alfa. Inače, ukoliko uspe u svom tvrdoglavom naumu da se ponaša svojevoljno, vrlo brzo možete doći u situaciju da postane agresivan, obično prema strancima, u nekim slučajevima-čak i prema vlasniku. Jednostavno, njegov primarni instinkt jeste da zaštiti ''svoje'', i reagovaće na sve što oseti kao pretnju. Nisu retki slučajevi i primeri u kojima se Čau Čau veže za isključivo jednu osobu, i jedino njega priznaje kao sebi ravnog, poštuje i prati u stopu. Kako ja volim da kažem: ''Teško mu je da zavoli, al' kad zavoli-to je za sva vremena.'' Ovo važi samo za čoveka-vlasnika, ostalim psima pre će pokazati zube, nego ljubav.
Visina mu se kreće od 45 do 55 cm, težina od 20 do 32, 33 kg. Pogodan je za držanje u stanu, jer je obično pasivan u zatvorenom prostoru i ne zahteva mnogo prostora. Napolju će pre uživati po hladnijem vremenu, jer su kao vrsta, delimično osetljivi na toplotu. Ovaj pas nije ljubitelj prevelike fizičke aktivnosti, lagana šetnjica uz istraživanje okoline je sasvim dovoljna. Inače su poznati kao lenji psi, i često se moraju terati makar i na tu jednu dnevnu šetnju. Ukoliko im se ta šetnja uskrati, dešava se da počinju da ispoljavaju promene u ponašanju.
Poreklo je vezano za predeo Kine, gde se koristio mahom za rad, lov na vukove, i obavljanje poslova zaštite. Njegovo krzno se upotrebljavalo za izradu kaputa, a meso okarakterisano kao delikates.
Predisponirani su za sledeće bolesti:
Ovako izgleda hiruški rešen problem sa entropijom
-iritacija oka, uzrokovana entropijom (često iritaciju izazove dlaka/trepavica koja ''ogrebe'' rožnjaču ili konjuktive)
-periodično ''hrkanje'', karakteristika rase zbog relativno kratke njuške
-stomačni kanceri
-infekcije ušiju
-displazija kukova